Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
19:22 - 533 milyon Facebook kullanıcısının bilgileri sızdırıldı
23:10 - Millet İttifakı yönetecek
19:02 - Biden’dan İstanbul Sözleşmesi yorumu
00:40 - ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa’dan ortak Suriye hakkında karar
00:28 - Litvanya, AstraZeneca aşısının kullanımını askıya aldı
00:12 - Cumhur İttifakı, seçim barajında uzlaştı
00:23 - S-400’den geri adım atmayız
00:17 - Biden, 1.9 trilyon dolarlık Kovid-19 ekonomik destek paketini imzaladı
17:50 - 92 yaşındaki kadın cinsel saldırıya uğrayıp öldürüldü
Şu anda, eğitim söz konusu olduğunda zihinlerinde canlanan sınıflarda toplanan çocuklar, bilgisayarda uzaktan öğrenmeye uyum sağlamaya çalışan bir sürece girdiler. Veliler, tıpkı çocuklar gibi, bu sürece uyum sağlamaya çalışıyorlar. İçinde bulunduğumuz dönem bazı özel durumlar yaratıyor. Örneğin, velilerin öğretmen olarak hareket etmeleri beklenebilir, bu da çocuk ve aile arasındaki ilişkiyi belirli şekillerde etkiler.
Çocuklarınız ve duygusal tepkileriniz
Değişen eğitim modeli, dünya ve günlük rutinler nedeniyle, çocuklar zaman zaman stresli hale gelebilir. Bu değişiklikler nedeniyle endişeli ve endişeli hissedebilirler. Bu da, daha az çalışan, olumsuz davranış ve kooperatif olmayan davranış sergilemelerine neden olabilir.
Evde eğitim ile ilgili sorunlar; konuyu anlayamama, verilen zor ödevler veya tekrarlayan görevler çocukları sinirlendirebilir. Ebeveynler bu durumu asi, tartışmaya açık çocuklar olarak görebilirler. Ancak durum aslında çocukların ebeveynlerine göstermeye çalıştıkları bir yardım mesajı olabilir, çünkü sınıfta geride hissederler!
Bir çocuğun Eski Okul düzeninden ayrıldıktan sonra evden eğitime uyum sağlayamadığı düşünülürse, öğretmenlerine bir eğitim düzenini nasıl planladıklarını sorarak bu konuda bazı endişeler tolere edilebilir. Buna ek olarak, ebeveynler bu alanları araştırma yaparak, onlara çeşitli görevler vererek, çocuğun öğrenme deneyimini, güçlü olduğu alanları, yeteneklerini ve ilgi alanlarını düşünerek güçlendirebilirler. Örneğin, çocuğunuzun takıldığı konu dilbilgisi ise, doğru yazabilmesi için sevdiği filmin bir özetini yazmasını önerebilirsiniz. Bu şekilde, kendini eğlenceli bir şekilde geliştirmesine izin verebilirsiniz. Öğretmenleriyle konuşarak ve onlardan yardım alarak bu ödevleri geliştirmeye çalıştığınızda, araştırmadan daha etkili bir eğitim süreci yaratırsınız.
Bu dönemde, hem çocuk hem de ebeveyn evde sosyal izolasyon sağlamaya çalışırken, diğer insanlarla yüz yüze görüşülemedikleri için strese neden olabilir. Bunun üstesinden gelmek için, aile, çocuğun arkadaşları ile röportaj yapmak, öğretmenler bu stresi hem ebeveynler hem de çocuk adına en aza indirebilir.
İlişki üzerindeki etkileri
Öğretmen ve ebeveyn rolünü üstlenmek genellikle bir kişinin yorgun ve dengesiz hissetmesine neden olabilir. Ama ilk golü sevgi ve şefkat ile çocuk yaklaşımlar ebeveyn rolü ön planda tutarak bu çocuğu haberdar etmek olmalıdır. Bu şekilde, çocuğun ve ebeveynin ortak bir maceraya katıldığı süreci başlatabilirsiniz. Bu süreçte, çocuğun her şeyi doğru ya da yanlış yapmadığını hissetmesini sağlamak onun gelişimi için iyi olacaktır. Bu şekilde, öğretmen-ebeveyn ebeveynin gerçek rolünü unutmayacak ve çocuğun sürekli disiplin altında olmadığını hissedecektir. Tabii ki; bu işlem sırasında, ebeveyn ve çocuk arasında sürtünme de meydana gelebilir, bu da ebeveynin yorgunluğuna neden olabilir. Bu gibi durumlarda, ebeveynin ilişkinin geleceği açısından geri adım atması daha iyi olacaktır, çünkü ebeveynin geri adım sırasında durumun nedenlerini ve çözümlerini düşünmek için zamanı olabilir.
Buna ek olarak, ebeveynin bu süreci yönetmesi, ebeveynin çocuğa ödevlerinde ne zaman yardımcı olacağını veya öğretmenlerin talimatlarını izleyerek birlikte çalışması gerekip gerekmediğini açıkça öğrenerek daha kolay olacaktır. Çocuğun çalışma sırasında ne zaman not alması gerektiğini öğretmenle konuşarak açıklığa kavuşturmak, düzeltmeler yapmak, öğretmenden ne zaman geri bildirim alacaklarını ve ebeveynin çocuğun çalışmalarını gözden geçirmesi ve yorumlaması gerektiğinde çocuğun öğrenmesine katkıda bulunacaktır.
Nazik ve sabırlı olmak
Daha önce, velierin, veli – öğretmenin esnek bir zihniyet olarak yeni rolünün, duygusal birikimin çocuğa aktarıldığı ve çocuğun ebeveyn desteğinin sürekli olarak yaratıcılık, tartışma ve aksilikler deneyimi sayesinde, çocuğun şimdiki ve gelecekteki zorluklarıyla başarılı bir şekilde yüzleşmesine neden olabileceği bir süreçte karşılaşmadık. Ebeveynin sabrına ve saygısına dayanarak, çocuk, geleceğin getireceği beklenmedik zorlukları ve fırsatları ele almak için bilgilerini daha güçlü bir direnç ve özgüven ile geliştirebilecektir.
Zamanı iyi değerlendirmek
Tutarlı bir Müfredata sahip olmak, çocuğun günlük olarak ne yapması gerektiğini anlamasına ve eğitim sırasında evde olduğu kadar okulda olduğunu fark etmesine yardımcı olur. Araştırmaya göre, programa göre çalışan çocukların daha yüksek başarı seviyelerine sahip oldukları bilinmektedir. Böylece üzerinde iyi düşünülmüş bir program yapılabilir. Örneğin, çocuğun yemek molalarını belirlemek, çalışma ve ödev yapma zamanını belirlemek ve boş zamanlarını ve neler yapabileceğini listelemek bu programın oluşturulmasına yardımcı olabilir. Bir program oluştururken, ebeveyn çocuğun okula gittiği süreyi eğitime ayırarak çocuğun adaptasyon sürecini geliştirebilir. Çocuk daha önce olduğu gibi belirli bir zamanda uyandığından, dersi belirli bir zamanda başlatmak çocuğun okul hissini uyandırabilir.
Bu, çocuğun ebeveyninin algısının ne zaman daha yüksek olduğunu gözlemlemesine yardımcı olabilir. Bazı çocukların algısı günün erken saatlerinde yüksekken, bazı çocukların algısının öğleden sonra-öğleden sonra daha yüksek olduğu bilinmektedir.
Küçük çocukların algısı hızlı bir şekilde dağılabileceğinden, ebeveynin tüm dersi tek bir zaman aralığında öğrenmesi için bir program hazırlamak yerine, çocuğun bu dersi zaman aralıklarına bölerek hazırlaması daha yararlı olacaktır. Daha büyük çocukların algısı daha yüksek olduğu için, ebeveyn programı hazırlarken dersleri konularına bölerek programlayabilir. Çünkü her çocuğun kendine özgü bir algı biçimi vardır; eğitim döneminin başında, çocuk için özel bir program hazırlayabilir ve ardından takip edebilir, bu programı öğrencinin algısının yüksek olduğu zamana, ilgisinin devam ettiği zamana göre ayarlayabilirsiniz. Bununla birlikte, hazırlanan programda esnek olmak, programın hazırlanması kadar önemli bir faktördür. Bir ebeveyn, çocuğun programı takip etmesini sağlamaya çalışırsa, çocuk yorgun olduğunda stresli ve dikkati dağılabilir. Çocuğa düşünmek için zaman ve alan vermek, karmaşık konuları anlamak için onu daha rahat hale getirebilir.
Bazı çocuklar için, görsel olarak yapılacak şeylerin bir listesine sahip olmak, ilgilerini toplamalarına ve ne başardıklarını görmelerine, ne yapmaları gerektiğini görmelerine yardımcı olabilir. Ebeveyn çocuğu başarılarına göre ödüllendirirse, çocuğu öğrenmeye ve öğrenmesine yardımcı olmaya teşvik eder.
Çocuğu teşvik etmek ve motive etmek
Ebeveynin çocuğa olumlu ve cesaret verici bir şekilde davranması, uzaktan eğitimde en önemli etkilerden biridir. Çocuğun başarısını kutlamak ve övmek için, ebeveyn, normal eğitim sürecinde olduğu gibi, öğrencinin uzaktan eğitim sürecinde yaptığı ödevleri veya resimleri asmak gibi eylemler yapabilir. Böylece, çocuğun başarı duygusu artabilir. Çocuğun başarısını sözlü olarak ifade etmek, kutlamak ve ödüllendirmek, sürecin hem ebeveyn hem de çocuk tarafından iyi ilerlediğine dair bir his yaratabilir.
Klinik Psikolog Dr. Dilarom Demiralay
Bize Ulaşabileceğiniz Adresler