Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
19:22 - 533 milyon Facebook kullanıcısının bilgileri sızdırıldı
23:10 - Millet İttifakı yönetecek
19:02 - Biden’dan İstanbul Sözleşmesi yorumu
00:40 - ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa’dan ortak Suriye hakkında karar
00:28 - Litvanya, AstraZeneca aşısının kullanımını askıya aldı
00:12 - Cumhur İttifakı, seçim barajında uzlaştı
00:23 - S-400’den geri adım atmayız
00:17 - Biden, 1.9 trilyon dolarlık Kovid-19 ekonomik destek paketini imzaladı
17:50 - 92 yaşındaki kadın cinsel saldırıya uğrayıp öldürüldü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yerli olarak geliştirdiği 5. nesil savaş uçağına “KAAN” adının verileceğini duyurdu.
Erdoğan’ın açıklamaları, Milli Muharip Uçak (MMU) olarak bilinen TF-X’in mart ayı ortasında ilk kez motorlarını çalıştırmasının ardından piste çıkıp ilk taksi testini başarıyla tamamlamasının ardından geldi.
Başkent Ankara’da düzenlenen “Geleceğin Yüzyılı” etkinliğinde konuşan Erdoğan, “Türkiye artık karada, denizde ve denizaltında, havada ve uzayda her alanda var.
Erdoğan, KAAN ile Türkiye’nin ilk milli jet eğitim ve hafif taarruz uçağı Hürjet’in Kahramankazan ilçesindeki Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) karargahının pistinde inişini izledi.
Beşinci nesil uçak, Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterinde bulunan ve 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak kaldırılması planlanan F-16 uçaklarının yerini alması amacıyla TUSAŞ tarafından geliştirildi. Proje 2016 yılında başlatıldı.
Erdoğan, bu uçakla Türkiye’nin 5. nesil savaş uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip ender ülkelerden biri haline geldiğini söyledi.
21 metrelik jet, her biri 29.000 pound (13.000 kilogram) itme gücü üretebilen ikiz motorları sayesinde maksimum 1.8 Mach hıza ulaşabiliyor.
KAAN, beşinci nesil savaş uçaklarında bulunan tüm teknoloji ve özelliklere sahiptir. Havadan havaya ve havadan yere hedeflere stratejik olarak saldırma imkanı sağlayacaktır. Güvenli veri paylaşımı ve akıllı mühimmat kullanımı için tamamen yerli altyapıya sahiptir.
Yüksek performanslı radar, elektronik harp, elektro-optik, haberleşme, seyrüsefer ve teşhis kabiliyeti ile yüksek/süpersonik hızda dahili silah yuvalarından isabetli ve isabetli atışlarla artırılmış muharebe gücü elde edecektir. Ayrıca otomatik hedef tanıma ve tespit etme, çoklu veri birleştirme ve yapay zeka yeteneklerine sahiptir.
Proje, Türkiye’nin yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görüş mesafesi, dahili silah yuvaları, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi teknolojik alanlarda ilerlemesini sağlamıştır.