Türkiye dışişleri bakanı, Ankara ile Brüksel arasında bağların daha da geliştirilmesi yönündeki karşılıklı anlayışa işaret ederek, Türkiye ile Avrupa Birliği’nin Türk işadamları ve öğrencilere yönelik vize kolaylığı ve gümrük birliğinin iyileştirilmesi üzerinde çalışma konusunda mutabakata vardığını söyledi .
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iki taraf arasındaki ilişkilerin canlandırılması yönündeki açıklamasının ardından Türkiye’nin başkentini ziyaret eden en üst düzey AB yetkilisi haline gelen AB’nin Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Komiseri Oliver Varhelyi’yi 5 Eylül’de Ankara’da ağırladı. Görüşmenin ardından iki isim ortak basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısının başında konuşan Fidan, “AB, Türkiye olmadan küresel bir güç olamaz” diyerek, iki taraf arasında bölgesel ve küresel ilişkilerde iş birliğinin önemine değindi.
“AB’nin ilişkilerimizi daha da geliştirmek için gerekli irade ve cesareti göstermesini bekliyoruz” dedi. Bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’deki seçimlerin ardından güçlü bir şekilde dile getirdiği Ankara’nın AB’ye katılım konusundaki değişmeyen perspektifini yineledi.
“AB ile bazı konulardaki temaslarımızda eksiklikler vardı. Bunların telafisi için ortak çalışmalarımızı görüştük. Fidan, “Kısa ve orta vadede atılacak adımlara ilişkin bir çerçeve üzerinde mutabakata vardık” dedi.
Fidan, vize serbestisinin Türkiye’nin talepleri arasında yer aldığını ancak şimdilik Türk işadamları ve öğrencilerine yönelik vize işlemlerinin kolaylaştırılmasına yönelik çalışmaların başlatılması yönünde görüş bildirdi. Ayrıca teknik ekiplerin önümüzdeki haftadan itibaren gümrük birliğinin iyileştirilmesi için çalışmalara başlayacağını da bildirdi.
“Pozitif gündemimizi sürdüreceğiz ve daha büyük hedefler için çalışacağız. Üzerinde çalışılacak o kadar çok konu var ki, biz de hemen kolları sıvayacağız” diye konuştu.
Varhelyi ise Türkiye’ye 4 milyondan fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptığı için teşekkür ederek Brüksel’in Türkiye’ye yardım sağlamaya devam edeceğinin altını çizdi. Ziyareti sırasında imzalanacak belgede AB’nin Türkiye’ye mülteciler için harcayacağı 781 milyon euroluk yardımı kapsadığını belirten Varhelyi, Brüksel’in depremden etkilenen bölgelerin yeniden inşası için Türkiye’ye yönelik çabalarının önümüzdeki dönemde de devam edeceğini bildirdi. .
Komiser ayrıca, AB Konseyi’nin komisyona Türkiye ile ilişkilerin geleceğine ilişkin olumlu temelde bir rapor hazırlaması talimatını verdiğini anımsatarak, bu raporun sonucunun bu yılın sonundan itibaren somut sonuçlar vereceğini vurguladı.
Türkiye’nin gelecekteki üyeliğine ilişkin bir soru üzerine komiser, üyelik müzakerelerinin 2018’den bu yana dondurulduğunu, yeniden canlandırılması için bazı kriterlerin bulunduğunu hatırlattı. Bunlar demokrasi ve hukukun üstünlüğü konusunda yapılması gereken reformlardır. Bu kriterler üzerinden hazırlanacak ikna edici bir yol haritası bu konuda yeni tartışmaları tetikleyebilir” dedi.